Midden in Cambodja


Na vier extreem warme fietsdagen is het ons gelukt: we zijn aangekomen in Siem Reap, de stad bij het hoogtepunt van onze reis: Angkor Wat.

Maar het ging natuurlijk niet zonder slag of stoot. Naast de verzengende hitte was het ook de cultuurshock waar we mee om moesten gaan. Cambodja is namelijk in veel opzichten anders dan Thailand. Natuurlijk wisten we dat Cambodja een arm land is, maar het is toch wennen als je het in ‘t echt ziet.

image

Goed, na de paspoortcheck meteen ‘t aangrenzende stadje Paoy Paet ingereden en geprobeerd geld te wisselen. Dachten we in tien minuutjes mee klaar te zijn, maar dat bleek dus ijdele hoop. Cambodjanen accepteren naast hun eigen Riel ook (en misschien nog wel liever) US dollars. Wisselgeld krijg je vaak weer in Riel, en dat spul is bijna niks waard, dus loop je altijd met een dik pak biljetten rond, waarvan onze cijfers onoverzichtelijk zijn weggestopt tussen hun eigen kabouterschrift en je altijd loopt te kloten. Maar, dat vinden de Cambodjanen blijkbaar zelf ook, vandaar die dollars overal.

image

En Cambodjanen zelf. Raar volk. Heel aardig en vriendelijk, begrijp me niet verkeerd, maar laten we zeggen dat het wel te zien is dat ze geen lekker verleden hebben gehad. (Voor diegene die niet weet van Cambodja’s geschiedenis: check even Wikipedia.) Kort gezegd: ze doen maar wat. Rechts rijden of links? Kijk maar. Afval weggooien? Doe maar ergens. Kip goed koken? Meh… Enzovoort. Het interesseert ze niet. En dat is ergens ook wel fijn als je uit een land komt waar je verrot wordt gescholden als je eens geen richting aangeeft en je een boete krijgt voor tegen een boom plassen. Hier kan dat dus gewoon nog.
Ja, die maaltijd met kip hebben we weggegooid.

image

Aangekomen in Siem Reap bleek er al dagen een stroomstoring te zijn. Overdags geen stroom en na een uur of zeven gaan er wat lichtjes aan. Maar, zoals u weet, Team Ligfiets weet van de nood een deugd te maken en zo konden we gisteravond genieten van een romantisch dineetje bij kaarslicht.
En ja, we hebben wel een hotel uitgekozen met eigen stroomvoorziening, want we willen natuurlijk wél airco.

Vandaag hebben we niks uitgevoerd. Lekker dagje luieren en goedkope whisky ($ 1!) met cola drinken aan het zwembad. Angkor Wat komt morgen wel.

Tot de volgende update!
Svakom!


3 responses to “Midden in Cambodja”

  1. Hela, bekend plaatje (grensovergang). Dat wordt dus goed uitkijken met wat je aan eten voorgeschoteld krijgt.Geniet van de rustdag.

  2. Ziet er goed uit! Als je tijd hebt is het misschien leuk om een bazooka af te vuren, dat schijnt daar te kunnen tegen kleine vergoeding :P Veel plezier met de voortgang van jullie avontuur!

  3. Hoi Remko, Leuk om de verslagen te lezen, inmiddels al bij Angkor Wat geweest? foto’s? :) veel plezier en succes daar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *