De keuken van Team Ligfiets


Na een half jaar survivallen in de wildernis van Australië leek het ons wel leuk om jullie een kijkje te geven in de keuken van Team Ligfiets. Jullie zullen zich misschien wel afvragen wat wij zoal eten en hoe wij dat klaarmaken. Of misschien denken jullie wel eerder dat we de meeste tijd doorbrengen in de dichtsbijzijnde McDonalds dan wel Hungry Jack’s.

Laten we met het ontbijt beginnen. Normaal gesproken ontbijten we gewoon met brood met daarop een keuze of combinatie uit de grote drie. Nee! dan bedoel ik niet Feyenoord, PSV en AZ. Dan heb ik het over Pindakaas, Jam en Chocoladepasta. Aangezien deze “spreads” niet in de koelkast bewaard hoeven te worden, zijn ze enorm handig gebleken tijdens deze reis. Al moet ik eerlijk zijn, het lekkere is er na een half jaar toch wel af. Dus de keren dat we iets anders eten als ontbijt zie ik als een zegen. Welke variaties hebben we??
Met stip op 1, toch wel het Engels Ontbijt met alles erop en eraan. Meestal meer dan ook echt nodig is. En een kilo bacon, zestien worsten, twaalf eieren en twintig stukken toast is misschien wel wat veel voor maar vier mensen maar het geeft in ieder geval genoeg energie om flink wat bergen te beklimmen en de nodige kilometers af te leggen.
Verder willen er ook nog wel eens cornflakes op het menu staan en wordt de keuze aan broodbeleg af en toe uitgebreid met tonijn, kaas of salami. Ook niet verkeerd.

Dan de lunch. Ook het middagmaal bestaat regelmatig uit brood met daarop één van de drie bekende smeerseltjes. Maar vaak genoeg laten we ons nu toch steeds meer verleiden door het kopen van een Pie. Een Pie is een warm schoteltje van bladerdeeg, gevuld met alle mogelijke combinaties die je kan verzinnen en dat dan weer afgetopt met een dekseltje van bladerdeeg. Eigenlijk een beetje zoals de pasteitjes die we in Nederland kennen, alleen dan wat breder en kan je ze bijna op elke hoek van de straat wel kopen.
De kip- en groentenpie is een van de grote winnaars gebleken, maar de Sheppard’s pie (gevuld met rundvlees en aardappelpuree) staat op een stevige 2e plek. Ook hebben we zelfs al de Krokodillenpie op, want als je in Australië bent moet je dat toch wel geprobeerd hebben.
Verder lunchen we ook nog wel eens met, jawel, FRUIT!! Een banaantje gaat er natuurlijk altijd lekker in, en het is nog gezond ook.

Ook mogen we ons zelf wel eens verwennen op een smikkeltje. Meestal houdt dat een zak chips en een melkje in. Nou is dit voor Remko meer regel dan uitzondering geworden, en kan hij vaak niet nalaten om de supermarkt te verlaten met een ijskoffie en een zak chips. Welke smaak nu zijn voorkeur geniet is niet helemaal duidelijk maar “The Works” (enkel verkrijgbaar in Australië) heeft een lange tijd bovenaan gestaan, dat weet ik wel.

Als laatst de hoofdmaaltijd. Wie denkt dat we ons enkel beperken tot het eten van pasta of af en toe een McMenu heeft het toch verkeerd. De afgelopen tijd hebben wij hier ons ontwikkeld tot redelijk goede koks en vinden wij er de uitdaging in om voor zo min mogelijk geld zo veel mogelijk eten op tafel te zetten. Wat er dan ook nog eens lekker uitziet en vaak nog beter smaakt.

Enkele voorbeelden.

Steak
Aangezien Australië een echt BBQ land is kunnen we de steak niet overslaan. Het lekkerste is toch wanneer we de lappen vlees (meestal ruim 300 gram per persoon) marineren in een marinade van versgeperste sinaasappelsap, ketjap en chillisaus. Hier een lekker uitje bij bakken en het vlees is perfect. De steak is goed te combineren met friet, wat ook goed te bakken valt op een plaat, of aardappelpurree. Maïskolven, broccoli of zelfs warme bonen in tomatensaus maken de maaltijd helemaal af.

Worst
Ook de worsten zijn erg populair bij Team Ligfiets. Waar we in het begin van de vakantie nog voorzichtig begonnen met twee/drie worsten per persoon, worden nu de 2,5 kilo verpakkingen ook niet meer geschuwd. Dat houdt dus in zes worsten de man. Vaak toch wel iets teveel van het goede maar het is zo spotgoedkoop dat we gek zouden zijn om het niet te kopen. De worsten vallen net als de steak goed te combineren met diverse groenten en aardappelvarianten. Maar uiteraard misstaan ze ook niet op een broodje of met wat noodles.

Noodles
De noodles. Misschien wel de goedkoopste maaltijd van allemaal. Vooral als we de verse groenten overslaan en direkt maar naar het pad met de ingeblikte versies gaan. Een blikje maïs, een blikje wortelen en een blikje tonijn door de noodles zijn vaak al genoeg voor lekkere en vullende avondmaaltijd.

De Hamburger
Een doorslaand succes is toch ook altijd wel de Hamburger. Een met name simpele maaltijd waarmee veel te variëren valt. Je kan ze wat op smaak brengen met een plakje kaas, maar je kan er ook een meesterwerk van proberen te maken. Met die gedachte is dus ook de VanKok Burger ontstaan. Misschien wel een van de grootste hamburgers die ooit gemaakt is. Alleen het brood al woog ruim een halve kilo. Tel daar twee tomaten, een kwart krop sla, drie plakken ananas, een halve ui, drie plakken kaas, drie lappen vlees en veels te veel mayonaise bij op, en je krijgt een aardig beeld hoe gek die hamburger was, vrij crazy dacht ik zo. Je zal ook best begrijpen dat niemand er in slaagde om hem helemaal weg te kauwen. De VanKok burger is daarna ook nooit meer op de menukaart verschenen.

Vis
De vis is toch ook een van de favorieten, dan wel in gebakken als in gestoomde vorm. Het makkelijkste is toch wel de vis in visstickvorm opbakken met wat frietjes. Maar voor mij zijn toch wel de culinaire hoogtepunten altijd wanneer we de vis, en tevens ook de groenten, in aluminiumfolie op de BBQ laten stomen. Het is wel de maaltijd die het meeste tijd kost. Aangezien alles apart gemarineerd en in folie verpakt moet worden en je moet tevens zorgen dat alles tegelijk klaar is. Maar het resultaat blijft ons verbazen en we weten zeker dat we het in een restaurant niet beter zullen krijgen en al helemaal niet voor hetzelfde bedrag. Ook leuk zijn altijd de reacties van andere mensen die zien hoe creatief we bezig zijn, en ook hoe gezond we dan eten. Uiteraard zeggen we dan niet dat we dag ervoor zes worsten met mayonaise hebben gegeten.

Voor zover een kijkje in onze keuken. Wel leuk om te vermelden dat op dezelfde dag als waarop ik dit stukje schreef al onze pannen en borden en nog meer van onze keukenapparatuur gestolen zijn. Dus wat we komende dagen gaan eten zal misschien wel uit de keuken van McDonalds of één van z’n concurrenten komen.

greetz

Sebas


14 responses to “De keuken van Team Ligfiets”

 1. doe mij maar een VanKok Burger!
  En ik maar denken dat Kok wat tegen dik had haha.

  Het ziet er allemaal toch nog best smakelijk uit.

 2. Prachtig geschreven, jonge jonge wat eten jullie gezond zo zie je maar dat de tijden van de fortuna keuken en de delta keuken nog van pas komen.
  Eet smakelijk. Dit was een verhaal over eten komt nu deel 2 over het drinken?

  Wim.

 3. Ik ben diep onder de indruk. Sebas je bent bij deze uitgenodigd om de barbecue te verzorgen bij ons in de tuin. Zorgen wij voor eten en drank. Heb er nu al zin in. Groetjes

 4. Hoi Sebastian and the other guys

  Ik ben geheel het geheel met Connie eens als je terug bent dan mag je voor ons de barbecue verzorgen in de tuin en daar wil ik je wel bij helpen

  Dat kan niet anders dat moet fantastisch worden als ik dat allemaal lees en zie

  Het is alleen zeer laag dat jullie kookgerei is gestolen- zo zie je maar het is aan de andere kant van de wereld soms niet anders dan hier

  Ik hoop voor jullie dat je toch nog voor een paar centen wat pannetjes op de een of andere markt kan aanschaffen

  jullie moeten toch nog ‘n aantal weken door en je kan niet iedere dag een
  broodje hamburger eten

  Ik hoor het wel wat voor oplossingen jullie hiervoor hebben bedacht

  nog bedankt Sebastian voor de verrassingen op mijn 60e verjaardag

  Het was een geweldige dag en avond om nooit te vergeten, maar daar hebben wij het nog wel over zodra jullie terug zijn

  ook Erik z’n Moeder was er onverwachts die middag nog even en viel dus meteen in de boter zullen we maar zeggen

  Wij wensen jullie nog ieder geval nog een hele fijne tijd toe in Nieuw-Zeeland

  groetjes Pa en Ma van Lankeren

  groetjes Pa en Ma van Lankeren

 5. ziet er allemaal lekker uit jongens. Krijg nu ook weer zin in een barbeque. Ik ga in mei lekker een paar dagen naar New York. nee niet zo lang als jullie. ben benieuwd hoe jullie het hebben in nieuw zeeland. nog veel plezier.

  groetjes,

  tim

 6. Hi Boys!

  Ziet er allemaal erg lekker uit!
  Krijg er honger van.
  Alleen balen dat jullie spulletjes gestolen zijn.
  Toch wat vaker naar de Mac dan. :)

  Misschien als jullie terug komen een eigen kookboek?
  haha.

  Nou veel plezier nog en geniet er van he!
  xxx Lien

 7. Hoi Sebas,

  Wat een leuke verhalen en ik dacht laat ik ook maar eens reageren. Met Feyenoord is het nog steeds niet zo best,hoewel met landzaat erbij komen we misschien nog eens ergens, Nou jullie maken van alles mee, wel erg avontuurlijk. Het zit er bijna op. Nou tot ziens en heel veel plezier.

  Groetjes

  Margret (v.d. Fortuna)

 8. Zo dan, als je dat zo leest en ziet krijg je gelijk trek.
  Lekker joh.
  Maarreeh, hoe zit het met jullie gewicht????
  Groetjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *