Weekend Valkenswaard, 19-20 May 2007


Dit weekend was voor Erik en mij (Remko) de eerste meerdaagse fietstocht. Hier een kort verslag van ons avontuur.

This weekend Erik and I (Remko) biked our first long trip with baggage. Read on for a short summary.

Click to view photos Click to view route

Dutch Zaterdag 11.00 Vertrek uit Spijkenisse
Na een ochtendje snel inpakken was het tijd voor onze eerste beproeving; met tent en al, redelijk volbepakt op reis voor een weekend. De bestemming – een camping in de buurt van Valkenswaard – was in feite pas de avond ervoor besloten dus het was voor ons doen een vrij spontane aktie.
Nu heb ik deze route al een paar keer afgelegd (2x met de fiets en 1x lopend) maar voor sommige gedeelten waren meerdere routes mogelijk. Het eerste deel was natuurlijk makkelijk en vrij vlot waren wij via het pontje bij het Spui naar Zuid-Beijerland gefietst en zo via de Haringvlietbrug Brabant ingedoken. Via Helwijk en Klundert zijn wij naar Zevenbergen gefietst waar wij onze eerste echte stop hielden. Dit was op een klein marktpleintje waar men goed brood en een lekker bakkie kibbeling verkocht.

14.00 Breda
Na Zevenbergen zijn wij via Prinsenbeek naar Breda gegaan. Wij wisten het zuidelijker gelegen Ulvenhoutse bos gemakkelijk te vinden na een handige tip van een willekeurige doch behulpzame fietster en via de GPS wisten we ons redelijk snel door dit bos te verplaatsen. Het gedonder begon bij de Belgische grens. Om een goede en snelle doorgang door dit minieme stuk België te vinden moet je NIET de borden volgen. Het feit wil namelijk dat wij Poppel volgden en in Baarle-Nassau uitkwamen. En nee, het lag niet aan ons. Het lag aan een bord wat letterlijk de verkeerde kant op wees. Al goed, wij dus vanaf Baarle-Nassau met de GPS een zo snel mogelijke weg zien te vinden terug naar Nederland.

Remko on his bike

17.00 Reusel
Via verschillende onverharde wegen (wat overigens opmerkelijk goed ging met al die tassen) kwamen wij weer op de bekende weg van Poppel naar Lage Mierde. Vanaf daar waren wij snel in Reusel aangekomen, waar wij wat bij gingen tanken in de lokale super; de Em-té. Tevens hebben wij ingeslagen voor de volgende dag omdat dat een zondag betrof. De sla en cherrytomaatjes hebben wij bewaard in onze pas aangeschafte 10-liter waterzak, zodat het vers zou blijven.
Na een lekker hapje gegeten te hebben hadden wij weer genoeg energie om onze reis te vervolgen naar Bladel en Eersel. Vanaf daar hebben wij redelijke moeite gehad om Bergeijk te bereiken. Deze keer viel dit te wijten aan gebrekkige bewegwijzering (het bord in België had gewoonweg de verkeerde richting aangegeven), maar na een korte blik op de GPS was ook dit euvel snel verholpen. De weg van Bergeijk naar Borkel en Schaft was kort maar erg mooi. Hier was de heide goed tot bloei gekomen en zeker op zo’n lage ligfiets is dat een erg mooi uitzicht.

Valkenswaard19.30 Aankomst in Schaft
Na ruim acht uur fietsen bereikten wij de camping De Dommelvallei bij Schaft. Deze camping ken ik al uit mijn jeugd en het was leuk om het weer eens terug te zien. Jammer dat de speeltuin zo was toegetakeld; alle leuke speeltoestellen (waaronder schommels van dik 6 meter hoog) waren vervangen door wangedrochten. Maar goed, ik ben nu 27, dus echt ontdaan was ik niet. Op het trekkersveldje snel onze tent opgezet, tassen afgedaan en snel Valkenswaard in voor een snelle Turkse hap. Na hiervan genoten te hebben – Erik wat minder als ik hem mag geloven – zijn we teruggegaan en vroeg naar bed gegaan.

Zondag 10.30 Vertrek uit Schaft
De dag begon mooi. Blauwe lucht en een matige wind mee, dus dat beloofde wat. We hebben tot aan Lage Mierde dezelfde route gefietst (behalve in Eersel, daar hebben we een snellere route gevonden), en de eerste stop gehouden bij Poppel in de buurt bij een meertje. Lekker gegeten omdat we verse sla en tomaatjes hadden en Erik eropuit om foto’s te maken.
Wederom sloeg snel het noodlot toe toen wij België betraden. Deze keer betrof het de weg naar Alphen die niet – of op een onlogische plek uit het zicht – werd aangegeven. De GPS bood ook hier uitkomst en zo konden wij snel weer Nederland invluchten. Maar ook daar ging het niet als voorpeld en zaten wij al snel op de weg naar Tilburg. De snelste route naar de bossen van Chaam van daaruit was langs een meer (onverhard) en door een camping. Omslachtig, maar niet onoverkomelijk, dus wij via deze ongebruikelijke route naar Chaam. In de bossen kwamen wij nog een ijskraampje tegen waar wij van een welverdiend ijsje konden genieten.

Valkenswaard16.00 Breda
De bossen achter ons latend trokken wij Breda binnen, waar het ineens begon te plenzen. We konden schuilen bij een sportvereniging met ruime jeu-de-boulesbanen en een beachvolleybalveld (en de nodige toiletten), waarna wij toen het opgeklaard was weer verder konden. We zijn snel richting Breda Centraal gefietst om te overleggen of we niet beter de trein naar huis konden pakken vanwege het weer. Het was namelijk nog altijd aan het miezeren en de kans op een plensbui was alom aanwezig. We hebben zelfs Sebastian nog gebeld om buieninformatie op internet te zoeken. Hij meldde ons dat er voorlopig nog wel diverse buien zouden zijn, maar niet al te zwaar. Dus wij weer op de fiets, maar deze keer een slag achter de hand houdend door dicht bij het spoor te blijven (i.v.m. viaducten en stations waar je kan schuilen). Zo kwamen wij snel uit bij Terheijden, waar wij het voetveer namen naar het dorp. De kapitein had het vooroordeel dat ligfietsers luie mensen zijn snel laten varen toen Erik hem de kilometerstand liet zien en na hem vriendelijk te hebben uitgezwaaid vertrokken wij naar Zevenbergschen Hoek om zo door te steken naar de Moerdijkbrug. Vanaf hier was Dordrecht snel bereikt.

19.00 ‘s Gravendeel
Na de Kiltunnel hebben wij onze laatste maaltijd genuttigd aan de rivier, waarna wij de snelle doorsteek maakten naar Puttershoek en Oud- en Nieuw-Beijerland om zo weer terug te keren in Spijkenisse. Over dit stuk valt weinig meer te vertellen dan het feit dat we redelijk vermoeid raakten en blij waren dat we rond 21.30 bij Sebastian aankwamen. De beste jongen bleek bereid om nog even mee naar buiten te gaan om een korte samenvatting van ons weekend aan te horen. Met verbazing kon hij onze teller aanschouwen; er stond net iets meer dan 300 kilometer op! En dat voor 2 dagen fietsen…
Na 22.00 was het feest afgelopen en gingen we naar huis om ons warme bedje op te zoeken. Hoe Erik heeft geslapen weet ik niet, maar ik heb in elk geval in tijden niet zo’n goede nachtrust gehad!

Go to Route We hebben dit weekend gelijk onze GPS uitgebreid getest, de gereden route kunt u nakijken bij Route of ga direct naar de route van zaterdag of zondag.

English This weekend we biked to Valkenswaard, a city in the south of The Netherlands. This was a practice run.

Go to Route We tried out our GPS, you can view our route here or go directly to the route of saturday or sunday.